Loading

Coffee Talks с Инес Субашка

  • Представи ни се накратко:

Казвам се Инес и се занимавам с кондиционни тренировки и здравословен начин на живот. Това е официалното представяне. Иначе аз съм един от тези хора, които изразяват себе си чрез движението. Обожавам да експериментирам с тренировки, хранене, различни форми на физическа активност и да наблюдавам как тялото реагира на тях. После да извличам тази информация, за да помагам на себе си и на другите да оптимизират начина си на живот, така че да постигат целите, които са си поставили.

  • Пиеш ли кафе и какво (ако Да) ?

Обожавам кафе. Не го пия, защото ми дава енергия или ме събужда, а заради вкуса и удоволствието от него. Любимото ми е еспресо макиато, но само кафе и пяна – без допълнително мляко.

  • Кога се запали по спорта и какво те мотивира и до днес?

Винаги съм обичала движението, но осъзнах колко много означава за мен, когато бях на почти 13г. Тогава започнах да тренирам баскетбол. Първоначалната ми мотивация беше, че баща ми винаги е бил мой модел за подражание и вярвах, че ако следвам неговите стъпки, мога да бъда толкова изключителна, колкото е той. Той е играл баскетбол и така започна всичко. После  претърпях няколко тежки контузии и спрях с баскетбола. Опитах се да променя посоката на живота си, но нещо все ми липсваше. Тогава осъзнах, че спортът е моят живот и искам да правя точно това. Така започнах да се занимавам с кондиционни тренировки. Това, което ме мотивира е промяната, която човек може да постигне в живота си, когато съумее да предизвиква едновременно тялото и ума си. Когато ги накара да работят като едно и да те отведат отвъд зоната ти на комфорт – там, където се крие истинският ти потенциал. За някои хора спортът е само за външността. Аз тренирам, заради всички ползи за ума, заради качествата на характера, които каляваш чрез спорта. Тренирам, защото една тренировка е като мини репетиция за живота – в рамките на час, можеш да преминеш през надежда, съмнение, отчаяние, неудовлетворение, болка, радост, триумф. В този един час можеш да откриеш у себе си сили, които не си подозирал, че са там. А веднъж докоснеш ли се до това, то не остава само в пределите на залата – то се разпростира във всяка сфера от живота ти. Осъзнаваш, че ти притежаваш всичко това и че трябва само да го приложиш към нещата, които правиш, за да пожънеш същия успех и там.

  • С какво се различават тренировките, които водиш, от тези във фитнес залата?

Когато чуят фитнес, повечето хора ограничават всичко до сплитове и машини. Всъщност фитнесът не е само това, това е просто един метод на трениране. Ние не използваме машини за изолиращи движения. Включваме многоставни движения, тренировките са за цяло тяло. Включваме елементи от гимнастика, мобилност, лека атлетика, тренировки с тежести. Аз вярвам, че движението е като храна за клетките и във всяка тренировка се стремя да дам на хората такъв набор от движения, с които да раздвижат колкото се може повече стави и в по-голям обем на движение. Нашите тренировки не са само за визия – зад тях има много замисъл и в основата си лежи здравето. Това да не градиш сила и способности на основата на дисфункции и компенсации, а да изградиш стабилни основи, да научиш тялото как да се движи правилно и после да надграждаш.

  • Според теб колко пъти на ден е нормално да се храни човек?

Оптималното е 4 хранения. Според мен повече не е необходимо. По-малко може, но само ако си достатъчно осъзнат да знаеш какво и защо правиш. Аз съм привърженик на периодичното гладуване или т.нар. фастинг, но макар и аз да го практикувам, го препоръчвам на малко хора, защото трябва много познание за собственото ти тяло и неговите нужди, за да следваш подобен модел на хранене. За повечето 4 хранения вършат чудеса.

  • Имаш ли си чийт ден или поне нещо (не толкова здравословно), което рядко си позволяваш? Одобряваш ли идеята за такъв ден веднъж седмично?

Нямам чийт ден. Аз не смятам, че това е добре. Едно време съм го правила и това беше една от най-големите ми грешки. Това препрограмира ума ти, че едните дни се лишаваш, а после можеш да прекаляваш, че има добри и лоши храни. Всъщност  всичко опира до това да откриеш баланса между храните, които трябва да присъстват в менюто ти през повечето време и когато имаш нужда от нещо различно, да умееш да го ядеш в разумни количества. От много години се храня здравословно и не бих казала, че има нещо не много здравословно, от което да имам силна нужда. Понякога ям шоколад, но 1-2 редчета. Ако ми се яде нещо обикновено си взимам една хапка от порцията на приятеля ми, но иначе не ми се случва често.

  • Според теб кой е най-големият мит за храненето и съответно за тренировките?

За тренировките – че от тежестите жените стават огромни и че трябва да правиш много кардио, за да отслабнеш. За храненето – единият е, че въглехидратите вредят; другият – че мазнините са вредни. И двете имат място в един балансиран хранителен режим. Количествата им просто трябва да отговарят на целите на човека, неговия начин на живот и количество и тип физическа активност .

  • Какъв съвет би дала на всички хора, които ще искат много бързо да отслабнат до лятото ?

Ако искате да отслабнете много бързо до лятото..следващата година ще сте на същото положение и ще се въртите в омагьосан кръг. До лятото има 2-3 месеца, които са достатъчно време, за да положите основите на един здравословен начин на живот, който да не е краткосрочна кръпка, а дългосрочно решение  на този ежегоден проблем: как ще изглеждам за лятото?

Сайт

Facebook

Instagram

Leave a Reply