Loading

Пътешествие в Сицилия

Сицилия е съвкупност от красива архитектура, чисти плажове, вкусна храна и топли хора.

Катания

Нашето пътешествие започна от Катания. Град, за който честно казано бях предубедена и съвем целенасочено решихме да прекараме най-малко време там. Всъщност се оказа, че крие доста красота в себе си, красиви сгради, приятни заведение и гледка към Етна. Апартаментът, в който отседнахме беше перфектен, отговаряше на всички мои стандарти за чистота, обзавеждане, местоположение, цена и не на последно място отношение.  Ден първи в Катания беше опознавателен. Разгледахме прословутия Fish market, където имаше много интересни хора и риби. Направихме си разходка из Gardino Bellini – много красив парк, който се намира на централната улица.  Хапнахме вкусни пици в La Pinsa  и не пропуснахме да се насладим на канолите. Привечер се “изгубихме” в малките улички, за да усетим атмосферата и  завършихме с красив залез и чаша вино в  Etnea Roof Bar.

Палермо

Ден втори пътувахме Катания – Палермо с влак. Влаковете са доста удобни и точни. Билетите ги резервирахме онлайн и не се налагаше да принтираме нищо. Пътят беше около 3ч., част от него минава покрай морето и е доста красиво. Пристигането в Палермо беше малко шокиращо за мен. Районът около гарата ми се стори доста мръсен и неприветлив, но пък е на пешеходно разстояние от центъра и реално цените в този район са доста по-приемливи. Първата разходка обаче промени и първото ми впечатление. Палермо е много красив град, някаква смесица между  масивните сгради в Париж и пясъчните цветове от Барселона. Има доста растителност навсякъде, палми, кактуси, цветя, което прави всичко да изглежда още по-красиво.

Посетихме :

English Garden

Ботаническата градина (където могат да се видят интересният вид дървета с огромни корени)

Santa Maria dell’Ammiraglio –  църква , в която наистина заслужава да се влезе

Мondello – красив плаж близо до Палермо. Има автобус от центъра , номер 806 и струва 1,40euro. Билетите могат да се купят от автобуса, както и от павилионче точно до спирката. Плажът е много чист и има голяма свободна зона.

Най-вкусните каноли Cannoli and Co

Oпитахме сандвич със сладолед- на мен не ми хареса

Hotel Ambasciatori – прекрасен бар с гледка

Obicà Mozzarella Bar – oще един хубав бар с красива гледка

Le cattive Caffe Vino Cucina – попаднахме случайно на това заведение, далеч от туристите, красива гледка и имаше много вкусен бюфет с морска храна (15euro)

Сиракуза и Таормина

След Палермо отново се върнахме в Катания. Наехме друг апартамент, който беше доста интересен и с доста богата история на два века. Него не бих го препоръчала, защото улицата е много шумна, на която се намира и за хора, които спят леко би било проблем. Но иначе беше като музей и си е преживяване да се остане там. Следващите дни бяха планирани за Сиракуза и Таормина. Първият ден пътувахме отново с влак от Катания – Сиракуза ( около 1ч.30мин.) Сиракуза е доста приятно градче с богата история и това всъщност го прави доста туристическо. Направихме голяма разходка в града и надвечер се прибрахме отново с влак. Реално успяхме да разгледаме всичко за един ден. Следващият и последен ден прекарахме в Таормина. Само на 40мин. с влак от Катания се крие това вълшебно място. На гарата започва цялата магия, която е на брега на морето с палми и цветя. От там се взима автобусче, което те води до самото градче. Пътят е доста живописен и красив. Градчето е малко и също един ден ни беше достатъчен да го разгледаме. Една от забележителностите е амфитеатърът, който обаче ние не посетихме, защото беше доста горещо. Хапнахме в едно прекрасно местенце и взехме влака за обратно. Ги дьо Мопасан е казал за Таормина „всичко, което сякаш е създадено на земята, за да съблазнява очите, духа и въображението“. Така завърши и нашето пътуване.

Полезна информация:

Английски почти не се говори, но се оправяш по някакъв начин. Стигаше се понякога до помощ от Google.

Местата, където отсядахме ги резервирахме от Airbnb и Booking. Хубаво е да попитате предварително дали има къде да си оставите багажа, ако полетът ви е след освобождаване на квартирата.

В Палермо е сравнително по-евтино от Катания, въпреки че е доста по-голям град.

Ако смятатате да се качвате до Етна си вземете по-топли дрехи, защото може да е студено. Ние не успяхме да се качим точно, поради тази причина.

Резервирайте билети за влака онлайн. Доста е лесно и не е необходимо принтиране, а само сканират кода на електронния билет.

Движението е голяма лудница, затова ако взимате кола под наем, имайте го предвид .

Друго важно е, че в заведенията има такса за обслужване, която е упомената в менюто най-отдолу. Около 1 euro-2 euro на човек.

В Палермо има доста места, които предлагат бюфет в определени часове. Идеята е ,че си поръчваш питие и можеш да хапваш от бюфета на воля и накрая се заплаща само цената за питието.

Надявам се да ви е било полезно и интересно!

За повече снимки може да разгледата в профила ми в Instagram.

Leave a Reply