Loading

Coffee Talks с Петя Стойчева Кривицки

Снимка: 12 magazine, фотограф Диляна Флорентин

Представете се накратко: 

 Аз съм Петя и съм една щастлива жена и благодарна майка, по професия съм клиничен психолог с около двадесет годишен стаж.

Пиете ли кафе и какво (ако Да)?

 Пия много чай, обичам аромата на кафе, но не изпитвам потребност да го пия. Всяка сутрин първо изпивам чаша топла вода, за да направя вътрешна баня на тялото си, след това си правя чаша ароматен чай.

Твърди се, че стресът е болестта на нашето време, какво мислите по въпроса и как бихме могли да останем спокойни, в предвид забързания начин на живот, който водим по принцип?

Забързания начин на живот е част от нашето ежедневие, но в извънредното положение в което се намираме в момента,  бързината вече отстъпва и на първо място се нарежда стресът, напрежението, страховете.

Всекидневно се увеличават случаите на панически атаки, повишена тревожност, а тенденцията е това да се случва все повече.

Сигурна съм, че редом до генерал Мутафчийски на всеки брифинг, трябва да има и един психолог, който всеки ден да напомня, че опазването на психиката е също толкова важно, колкото физическото ни здраве. Истината е, че лошото настроение, тревожността и паниката понякога също са заразни.

В периода на изолация, в който се намираме в момента, сме особено уязвими и емоционални, какво бихте ни посъветвали да правим или да не правим, за да запазим психическото си здраве?

Истината е, че с тази изолация ние разбрахме, че толкова много неща, които са били важни за нас преди, сега просто са пошлост, загуба на време, много е ценен този урок, който получихме.

Сега имаме време за най-близките си хора, тези за които не сме имали време до сега.

Според мен с това хората ще станат по-сближени, ще милеят повече един за друг, ще се научат да ценят толкова много неща.

Хората обичат вещите си повече, отколкото обичат хората, прекалено привързани са към вещите, може би и в тази връзка ще получим урок и ще си извадим много изводи.

Хубаво е да не забравяме, че е нормално да се страхуваме, защото страхът е полезен, той ни предпазва, както нас, така и близките ни, но страхът е усещане и не трябва да се превръща в състояние!

Вярвам, че сега е точното време да правим релакс, йога, медитация.

Ще ви разкажа една интересна история, която прочетох наскоро:

Преди години антроположката Маргарет Мийд е попитана от студентка, какво смята за първи признак на цивилизация в една култура.

Студентката очаквала Мийд да говори за глинени съдове, скални рисунки, монети, но чува друго. Мийд отговаря, че първи признак за цивилизация в древната култура е бедрена кост, която е счупена и след това зарастнала. Обяснява, че в животинското царство, ако си счупиш крака, умираш. Не може да избягаш от опасността, не можеш да стигнеш до реката за вода, не можеш да ловуваш храна. Ставаш храна за зверовете. Животното трябва да оцелее след счупен крак достатъчно дълго, за да заздравее костта, което е изключително трудно изпитание в природата. Счупена и заздравяла бедрена кост е доказателство, че някой е бил до теб, че някой е отделил време да остане с този, който е паднал, превързал е раната, целунал е сълзите, пренесъл е живото същество на сигурно място и се е погрижил за него. Да помогнеш на някого да мине през трудности е мястото, откъдето започва цивилизацията.

Показваме най-доброто от себе си, когато служим на другите. Нека бъдем цивилизовани.

Правете любимите си неща, отпуснете се и бъдете радостни.

И моля, хора… забравете теориите на конспирацията. Спрете да им отдавате сила, енергия, да се правите на безсилни и на жертви. Вие сте тези, които решавате, вие сте тези, които избирате психическо и физическо здраве.

Вие сте създател на мобилно приложение ( АНИМА) с упражнения за ума, разкажете ни малко за него?

Анима садържа звукови сесии с водещ глас за упражнения, които помогат в различни ситуации. Упражненията в Анима са насочени към работа със самия себе си.

 Кратките аудиозаписи в Анима целят да успокоят човек, изпаднал в кризисна ситуация, да му помогнат да заспи или да се върне към ежедневните си задължения с по-добра фиксация на вниманието. Успокоението на ума води до по-продуктивна работа и по-удовлетворяващи резултати. Анима предлага нещо като готови шаблони за по-добро справяне със  стандартни ситуации от ежедневието, пред които всеки човек неизбежно бива изправен.

снимка АНИМА website

Какво бихте казали на хората, които се притесняват да посетят психолог?

 Да не се колебаят, това да потърсят помощ е първата крачка към комфортен живот. Да признаеш, че имаш проблем, означава две неща: да си достигнал до ниво на тотално несправяне с живота си или да имаш интелекта, с който да усетиш, че нещо не ти достига или ти пречи да бъдеш по-добър и да живееш по-добре.

Снимка: 12 magazine, фотограф Диляна Флорентин

Бихте ли препоръчали книга/и по темата, които смятате, че са полезни?

 О, любими са ми книгите, много ги обичам. За този момент препоръчвам трите книги на  Ерик Уайнър – „География на блаженството“, „География на гения“ и „Човек търси бог“. Авторът има едно прекрасно чувство за хумор, мисля че ще се харесат на много хора, ако все още не са ги открили. Но истината е, че няма лоша книга, а съвета ми е да търсите, защото всичко е написано в книгите…

Петя Стойчева Кривицки – https://www.petyastoycheva.com/

АНИМА – https://animabulgaria.com/

Leave a Reply