Loading

Coffee Talks с Aнна

Представи ни се накратко:

Казвам се Анна, един мечтател с бохемска душа, влюбен в света, обичащ живота и търсещ магията в малките неща. Пристрастена съм към здравословния начин на живот и хранене, пътешествията до далечни, екзотични дестинации и към йогата. Обожавам движението на открито, така че използвам всяка възможност да се слея с природата, където лесно намирам баланса, когато го изгубя. Мисията ми е да превърна света в едно по-добро място, желанието ми е всички да сме здрави, по-позитивни и щастливи, да обичаме и пазим планетата Земя и да се наслаждаваме на това приключение, наречено живот.

Пиеш ли кафе и какво (ако Да)?

Обожавам кафе, пия го нормално, без захар и без мляко. Напоследък обаче, здраво съм се пристрастила към отскоро нашумялото в Инстаграм кафе “Dalgona Coffee” или както още стана популярно “quarantine coffee”, иначе казано бъркано крем-кафе, което наподобява Nescafe Frappe, но е сервирано по един доста “по-fancy” начин. Мисля, че точно това го прави толкова популярно, защото да отделиш 5-10 минути, за да си го приготвиш си е истински лукс в реалността на 21-ви век, но в същото време глезотийка, която всеки заслужава да си подари. А сега всеки разполага с повече време, та може би и затова са луднали по него всички, защото приготвяйки си го показваме грижа и любов към себе си и си позволяваме да се поглезим! Колко малък жест към нас самите, но толкова съществен, нали?

Koга се роди любовта ти към готвенето и от къде черпиш вдъхновение?

Любовта ми към готвенето се зароди още когато бях студентка и заминах да уча в София далеч от вкъщи, където се налагаше да започна сама да приготвям храната си. Започнах да експериментирам с най-различни рецепти, източниците са безкрайни – интернет, готварски книги, кулинарни предавания (любимият ми канал беше и все още е 24 kitchen). Постепенно започнах да прибягвам към по-здравословната кухня, започнах да изключвам основните най-вредни храни като бяла захар, бяло брашно, пържено, тестeно и така постепенно преминах към изцяло здравословен начин на живот. След като йогата влезе в живота ми преди 6 години, изключих месото изцяло. А от тази година вече и всички животински продукти, така че съм на изцяло веган диета, а любовта ми към готвенето става все по-голяма и по-голяма, особено след като знам, че всяка една вредна храна си има своята веган и здравословна алтернатива. Да преоткривам нови комбинации, храни, вкусове и да експериментирам с нови веган рецепти всеки ден засилва тази искра и я прави още по-силна дори. А вдъхновението е безкрайно, като основен източник, разбира се е интернет пространството, където имам възможността ежедневно да откривам нови и вдъхновяващи творци, идеи, красиво представени изкушения и това ме мотивира да запретна ръкави и да пробвам нови неща постоянно, пречупвайки ги през моя поглед и усещане.

Освен, че създаваш красоти в кухнята, ти си в супер форма. Сподели ни как постигаш своя баланс?

Много благодаря, изчервих се! Наистина полагам грижи, за да изглеждам добре като всеки един нормален човек, който се стреми към същото. Не съм родена в перфектна форма със сигурност, не съм захранена с възможно най-здравословната храна, така че се изискваше доста работа от моя страна, за да стигна до тук. Разбира се, начинът по който се храня влияе до 80% на това как изглеждам и се чувствам, но ежедневните йога занимания, седмичните тренировки и движението като цяло са неотменна част от моят живот. Всеки ден денят ми започва или завършва с йога ( в най-дорбия случай и двете), като отделям различно време, в зависимост от това как се чувствам и с колко задачи е запълнен графикът ми, но понякога и 15 минути са достатъчни, а друг път имам нужда от час, час и половина занимания. Също така наблягам на тренировки за долна и горна част на тяло у дома по 3-4 пъти седмично, като от скоро дори си взех дъмбели и ластици, за да са още по-ефективни и се чувствам прекрасно! Любимото ми нещо е да изляза в планината или дори в парка, за да се покатеря и потичам сред природата и да се поизпотя качествено. Предвид ситуацията в момента, HIIT и кардио тренировките са ми любими, защото ми помагат да се раздвижа и изпотя страхотно само за 15-20 минути в комфорта на дома ми. Така че, определено начин винаги има, затова спортът и движението винаги ще бъдат неотменна част от живота ми, но е важно да отбележа, че те имат такъв страхотен ефект благодарение на начинът, по който се храня. Смея да твърдя, че откакто съм на изцяло веган режим, се чувствам по-енергична, силна и здрава от всякога!

Можеш ли да дадеш съвет как да се справяме по-лесно с изолацията и положението в момента?

Трябва да приемем сегашната ситуация като подарък, а не като че все едно са ни откраднали нещо. Не разбирам защо хората постоянно повтарят, че някой ги е “затворил вкъщи” и че не могат да мръднат никъде, вместо да започнат да си повтарят, че всъщност те са “в безопасност вкъщи” и че това, което се случва е една страхотна възможност за тях самите. Кога, ако не сега, след като разполагаме с толкова много време, ще имаме възможността да започнем работа над себе си и да се променяме в добра посока? Най-накрая имаме време да започнем това, което винаги сме отлагали, било то онлайн курс по нещо (готварство, нов език, рисуване, фитнес или др.), да прочетем всички онези книги, за които все не ни остава време, да започнем да спортуваме у дома, да започнем да се учим да готвим здравословно, да стартираме блог, YouTube канал или каквото и да било, което ни носи радост и вълнение. Най-малкото поне сега имаме време да помислим кое е това, което ни носи истинска радост и удовлетворение. Но също така, аз смятам, че сега е най-правилният момент освен всичко останало, което можем да правим вкъщи (аз винаги имам страшно много работа вкъщи и не разбирам хората, които казват, че се чудят какво да правят по цял ден), да започнем да мислим върху дадената ситуация малко по-мащабно и защо се случва тя. Да помислим за нашето отношение към планетата ни и дали то е правилно, както и до кога ще може продължаваме по този начин. Бъдещето на планетата ни е застрашено, съответно нашите деца може и да бъдат изправени пред много по-сериозни изпитания от това, пред което сме изправени ние в момента. Добре е да се замислим защо това се случи, как стоенето ни вкъщи и забраната да се пътува, закриването на всички производствени предприятия и т.н. в момента допринася за овладяване на кризисната ситуация с глобалното затопляне и замърсяването на околната среда. Ние нямаше да спрем по собствено желание, а сега се наложи. Моля се всички да излезем променени в добра посока след като това свърши и се надявам нищо да не бъде същото от тук нататък. 

Понеже в момента прекарваме доста време вкъщи, ще ни дадеш ли няколко идеи за полезени хапвания тип snack ?

Разбира се! Обожавам да си похапвам здравословни снакове редовно! Любимо ми е оризовка, намазана с фъстъчено масло и малко свежи плодове за разкош – малини, ябълки, банан. Също обожавам парченца ябълка и морков, потопени във фъстъчено масло. А отскоро съм обсебена от най-вкусните бонбончета на света: фурми с фъстъчено масло! Разбира се и бадемово масло става за всичко изброено, но аз разполагам с фъстъчено най-често, затова и само за него говоря!

Смутитата също са ми любим здравословен снак, като напоследък обожавам следобедното си смути да е с кафе, ядково мляко, парченце банан и малко овесени ядки, за да ме засити повече.

Обожавам да си приготвям и енергийни бонбончета с фурми, сушени плодове, ядки и какао. Всичко забърквам на око войла! Имаме си здравословен снак!

И като за десерт, няма как да не те попитам и за пътуванията, къде мечтаеш да е следващата дестинация и защо?

В момента пътуванията са ми много болна тема, защото са ми огромна страст и наистина имам нужда постоянно да преоткривам нови места, защото това ми носи страшно много вдъхновение, енергия и позитивен заряд. Обожавам да пътувам из природата където е топло и затова винаги се спирам на по-тропически дестинации, по възможност островни, където има океан, безброй палмови дръвчета, девствени плажове и нереално красиви изгреви и залези! Винаги се чувствам страшно жива в близост до красиви водопади, някъде дълбоко в джунглата, затова и ми се иска следващата дестинация отново да бъде точно такава: да има от всичко! Ето защо в момента си мечтая за трети път да се върна в Бали възможно най-скоро след като всичко приключи! Чувствам се свързана с това място, дори и да съм тук и сега, понякога когато имам нужда просто затварям очи и съм отново там, пред озни красив водопад, пред един от безбройните нереални залези, където слънцето се скрива зад хоризонта от океан, разхождам се край безкрайните оризови полета, виждам усмивките на прекрасните хора, чувам традиционната балийска музика, усещам вкусът на свежите тропически плодове и най-вече на любимата ми папая, после леко пикантния вкус на наси горенг и темпе, след това се озовавам по изгрев на плажа, посрещайки слънцето с медитация. Бали е магия. Връзката ми е наистина специална с това място.

Разбира се в списъка ми са още много други места като Хаваи, Френска Полинезия, Индия и много други,  но вече като цяло мисля да пътувам доста по-рядко и избирателно, най-вече заради опазването на околната ни среда, а летенето със самолет като цяло доста й вреди. Така че определено ще посещавам само места, за които си мечтая от дете постепенно едно по едно, като най-често когато имам нужда от почивка или просто да презаредя батериите и да освежа идеите си, винаги ще се връщам към Бали със сигурност.

Instagram Aнна – @annas_wholesomeboholif / @wholesomeboholife

Сайт: https://linktr.ee/annas_wholesomeboholife

Leave a Reply